pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Ajunul Anului Nou! Superstiţii şi tradiţii în ultima zi a anului!

În ajunul Anului Nou, începând chiar de dimineaţă, se merge cu Pluguşorul şi jocurile cu măşti – capra, ursul, căluţul – obicei legat de speranţa fertilităţii, versurile făcând referire la practicile agricole şi urări de recolte bogate pentru anul care stă să vină.

Tot în această zi, locuinţa nu se matura, ca să nu-ţi arunci belşugul. De asemenea, nu se dă nimic afară din casă, nici măcar gunoiul, pentru că rişti să-ţi rămână casa goală tot anul. Dacă nu ai dus gunoiul în seara de dinainte de ajun, atunci amână-l pentru 2 ianuarie, că nici pe 1 ianuarie nu se dă nimic din casă.

E bine că până în ajun de An Nou să-ţi plăteşti toate datoriile, ca să nu fii nevoit să dai bani tot anul. Tot în această zi, nu se dau bani cu împrumut, ca să nu fii sărac tot anul.

 

Să nu speli rufe în Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstiţioşi, spun că nu e bine să speli rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele. Nu folosi foarfecă şi nu tăia nimic în această zi, deoarece se spune că-ţi tai norocul.

 

Se crede ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi pentru ca in urmatoarele 365 de zile sa te innoiesti din toate punctele de vedere si sa primesti cat mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos si plin de iubire sunt de preferat hainele rosii, rosul fiind considerat culoarea veseliei si a dragostei.

Se spune ca pentru a avea parte de belsug, primul om care va trece pragul casei in noul an trebuie sa fie de sex masculin.

In noaptea de Anul Nou nimeni nu are voie sa doarma – cel care cedeaza ispitei lui Mos Ene va fi somnoros tot anul.

Sub vasc sau nu, sarutul este obligatoriu in noaptea de Revelion, daca doriti sa aveti parte de afectiune in anul ce vine.

Se mai spune ca in ultima zi din an si in prima zi din cel nou, NU este bine sa facem cheltuieli sau sa aruncam ceva din casa (nici macar gunoiul), pentru ca, odata cu el, dam afara si norocul.

Traditia spune ca trebuie sa porti in buzunar cateva boabe de grau, “sa fii ferit de foamete in anul care vine” si bani “pentru ca Anul Nou sa nu te prinda sarac”. Tot legat de bani, daca nu doriti sa fiti datori tot anul ce vine, incercati sa va platiti datoriile pana la miezul noptii.

In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, noaptea visandu-l pe cel cu care se vor casatori.

La miezul noptii de Anul Nou trebuie sa deschideti usa, pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre.

Pestele este una din mancarurile menite sa iti aduca prosperitatea si sa-ti asigure o trecere lina si usoara in anul care vine.

In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie nu se plange. Traditia spune ca aceia care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos si manierat de Anul Nou va fi tot timpul asa, de aceea se spune ca in noaptea de Revelion trebuie evitate atat discutiile in contradictoriu si limbajul licentios sau brutal, cat si povestirile cu fantome sau morti. In afara de faptul ca nu sunt deloc placute, acestea atrag si ghinionul.

De asemenea, se mai spune ca, pentru un an imbelsugat este bine ca la miezul sampanienoptii pe masa sa fie pahare si farfurii pline. Paharele, farfuriile si buzunarele goale sunt semnele unui an sarac, considera superstitiosii.

Desi putini agreeaza ideea, se spune ca aceia care lucreaza in prima zi a anului au mai multe sanse de a avansa in cariera in perioada urmatoare. Insa, paradoxal, sa demarezi un proiect de amploare in acea zi este curat ghinion.

Pentru dragoste si prosperitate, pentru sanatate si veselie in anul ce vine este bine ca la miezul noptii sa dansati in aer liber, cel mai bine in jurul unui copac.

Fetele care vor sa se marite in urmatoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoana pe care o vad de la geamul dormitorului sa fie un barbat.

Consuma un mar in ajunul Anului Nou si vei avea parte de sanatate pe tot parcursul anului, ne invata traditia.

Si strugurii au o semnificatie aparte in seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifica prosperitatea in cele 12 luni ale anului care vor urma.

Pe de alta parte, carnea de pasare nu este deloc considerata aducatoare de noroc. Precum pasarile de curte care scormonesc pamantul pentru a-l imprastia, tot astfel se crede ca se imprastie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasare.

Tot in noaptea de 31 spre 1, batranii spun ca aprinderea unei lumanari sau a unei candele sub icoana pana se lumineaza de ziua are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor si luminos.

NU UITA  sa-ti pui o dorinta in noaptea dintre ani.

103 Vizualizari

- ADS -

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.