pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

CCR a decis: alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur

judecatorii-Curtii-ConstitutionaleUPDATE 12.44 Liviu Avram a postat pe pagina sa de facebook un scurt comentariu în care precizează că bătălia nu este pierdută, întrucât mai există o sesizare depusă la CCR:

„CCR a respins ca neintemeiata critica privind numarul de semnaturi si ca inadmisibila pe cea privind numarul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar si-a facut, asadar, efectele: judecatorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok. Vine insa la CCR si al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil. Deci batalia nu e pierduta, nu va luati dupa toti „specialistii” care acum jubileaza”,

UPDATE: Curtea Constituțională a respins sesizarea jurnalistului Liviu Avram. Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur. 

„S-a respins pe Art. 50 pe neîntemeiat, nu am găsit niciun motiv, nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii Curţii Constituţionale în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă, dintotdeauan Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, se încalcă legile, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează existenţa unor semnături. Iar pe Art. 101 s-a respins ca inadmisibil pentru că acest articol nu are legătură cu cauza trimisă judecăţii – alegerile într-un tur sau două tururi. În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de excepţie de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care rebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul ei. Mai sunt încă 30 de dosare până azi pe cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine„, a precizat Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

UPDATE: Jurnalistul Liviu Avram, cel care a contestat în instanță constituționalitatea alegerilor într-un singur tur, a prezentat Curții argumentele sale.

Avram a fost urmat de procurorul desemnat, care a cerut Curții să respingă solicitarea jurnalistului.

După ascultarea celor doi, președintele CCR Augustin Zegrean a anunțat că ședința se suspendă, iar Curtea rămâne în pronunțare, urmând să anunțe decizia în cursul zilei de azi.

Ce prevede legea

CCR discută astăzi excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București.

Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

73 Vizualizari

- ADS -

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.