pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Nu vă fie frică, DNA-ul a MURIT!!

R_I_P_DNA1Acum câţiva ani, DNA-ul a devenit încet, dar sigur spaima oamenilor politici şi a afaceriştilor. Nume mari din politică şi business au ajuns în instanţă, unde au primit condmnări la ani grei de puşcărie. Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, George Copos, toţi cei implicaţi în dosarul Transferurilor şi multe, multe alte nume au ajuns să împânzească puşcăriile patriei.

Iată însă că, treptat, parcă pe nevăzute, mitul DNA începe uşor, uşor să se spulbere. În ultimele luni o serie de decizii controversate ale Justiţiei au făcut ca mai multe dosare ce păreau ca sigure finalizate printr-o condamnare definitivă să fie soldate cu achitări spectaculoase. Fie că este cazul de sentinţe răsturnate brusc de instanţa finală, care a pronunţat achitări după ce prima instanţă pronunţase condamnări, fie că este vorba de decizii surprinzătoare date în primă instanţă, sau de erori judiciare ciudate, care privesc chichiţe de redactare, greii din marile dosare încep să scape de puşcărie.

Este un fenomen semnalat din ce în ce mai des în Justiţia română, care ar trebui să se lase cu nişte explicaţii din partea Guvernanţilor. Cineva trebuie să explice cum e posibil ca două instanţe să pronunţe sentinţe diametral opuse, sau cine răspunde în cazul unor grave erori profesionale. Mai ale că, în acest moment, DNA-ul pare să fi scăpat de spaima decapitării conducerii, Laura Codruţa Kovesi fiind proaspăt reinvestită în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis.

B1.ro vă prezintă în continuare o sinteză a deciziilor controversate din justiţie din ultima perioadă.

DOSARUL RADET – În ultimele luni, în mai multe dosare cu notorietate, instanţa finală a scăzut drastic sau chiar a achitat inculpaţii care iniţial erau condamnaţi la ani grei de închisoare de prima instanţă. Cel mai elocvent exemplu îl regăsim în dosarul RADET. Șefi ai regiei au primit pedepse mai blânde sau chiar au fost achitați, deși în primă instanță au fost condamnați chiar și la opt ani de închiosoare.

Astfel, Ion Voicu, fostul director general al RADET, condamnat de instanța inferioară la opt ani de închisoare, a fost achitat. Fostul director economic, Dan Mavrodin, și fostul director al direcției de exploatare, Ovidiu Daniel Gărduș, au primit pedepse reduse, de la nouă la șase ani, respectiv de la șapte la patru ani. (Detalii AICI)

GRUIA STOICA ŞI DORU BOŞTINĂ – O altă sentință “ciudată” îl are în prim-plan pe omul de afaceri Gruia Stoica. El a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul privind trucarea unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia, deși prima instanță l-a condamnat pe acesta la patru ani de închisoare cu executare.

În același dosar, avocatul Doru Boștină a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, după ce prima instanță îl condamnase la trei ani de închisoare cu executare.

CONSTANTIN BOŞCODEALĂ – O nouă decizie controversată îl vizează pe Constantin Boșcodeală, primarul municipiului Buzău. Acesta a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Brașov la trei ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de cinci ani, deși prima instanță l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Boșcodeală a fost trimis în judecată în vara lui 2013, el fiind acuzat că, în perioada 2002-2008, ar fi acordat ilegal societății care deținea echipa de fotbal Gloria Buzău cinci milioane de lei, din bugetul local, și că a asigurat folosința gratuită a complexului sportiv, încălcând legislația în vigoare. Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile, supra a șapte terenuri și cinci imobile aparținând primarului.

MIHAIL VLASOV – Exemplele nu se opresc aici. “Împăratul” Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost achitat în primă instanță în dosarul în care DNA îl acuză de dare de mită.

Achitarea a fost pronunțată de judecătoarea Adriana Băjan, sancționată disciplinar de  Consiliul Superior al Magistraturii în octombrie 2015.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti susţin că nu există probe potrivit cărora Mihail Vlasov ar fi săvârşit infracţiunea de dare de mită. Concret, procurorii spun că Vlasov ar fi intervenit în Parlament astfel încât Registrul Comerţului să treacă în subordinea Camerei de Comerţ a României, instituţie pe care o conducea, dar judecatorii consideră că nu sunt dovezi în acest sens.

ILIE CARABULEA – Afaceristul Ilie Carabulea a scăpat și el momentan de închisoare “datorită” unei erori judiciare.

Omul de afaceri, fiul său Oprea și alți trei inculpați arestați preventiv luna trecută în dosarul Carpatica Asig au fost puși în libertate după ce Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că în dispozitivul încheierii Tribunalului Sibiu nu s-a menționat perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum și data până la care arestarea preventivă a fost dispusă.

Judecătorul a apreciat astfel că lipsa din dispozitivul încheierii penale atacate a dispozițiilor referitoare la durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpaților, precum și a datei la care această măsură preventivă încetează este în măsură să ducă la nelegalitatea încheierii, nelegalitate a cărei consecință este și nelegalitatea măsurii preventive.

GEORGE COPOS ŞI CAMELIA VOICULESCU – O altă decizie surprinzătoare în justiția românească este cea legată de dosarul Loteria II. Magistrații au hotărât să-I achite definitive pe Camelia Voiculescu, fiica mogulului Dan Voiculescu, și George Copos.

CAB a stabilit că faptele de care a fost acuzat Copos în dosarul ”Loteria 2”, alături de Camelia Voiculescu şi de alte 10 persoane, s-au prescris.

În acest dosar George Copos era acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, dezvăluirea de informații privilegiate și recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței.

Camelia Voiculescu era acuzată de folosirea unor informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă și efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței.

ALIN TRĂȘCULESCU – Fostul deputat Alin Trășculescu, acuzat de trafic de influență, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, după ce în primă instanță fusese condamnat la șapte ani de detenție.

MIRCEA BANIASSenatorul Mircea Banias și alți 38 de inculpați au fost achitați de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul privind fapte de corupţie din Vama Port Constanţa.

Instanța a decis și ridicarea sechestrului impus asupra bunurilor inculpaţilor, constatând că persoana vătămată SC Adidas AG, prin reprezentant SC Frisch&Partners SRL, nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Dosarul Transferurilor, primul caz de discrepanţe majore între instanţe

Totuși, dosarul în care au existat discrepanțele cele mai mari între deciziile instanțelor esteDosarul Transferurilor din fotbal. De data aceasta, inculpații au fost achitați de prima instanță, decizia finală fiind împotriva lor, mai precis pedepse de închisoare cu executare. Ulterior, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe judecătoarea Geanina Terceanu, cea care a dat soluția de achitare, pentru că ar fi primit mită de la Cristi Borcea și de la frații Becali pentru da o astfel de soluție.

18 Vizualizari

- ADS -

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.