Potrivit Autorităţii Bancare Europene (EBA), băncile străine care activează în România sunt pe primele locuri în Europa din punct de vedere al profitabilităţii şi nu oricum, ci sunt de trei ori mai profitabile decât media europeană. În ţara noastră activează preponderent bănci cu capital străin şi sucursale ale unor grupuri străine.

Sistemul bancar românesc este format din 37 de bănci, din care 28 au statut de persoane juridice române. Băncile din zona euro controlează cca. 80% din sistemul bancar autohton, iar subsidiarele din România sunt mai profitabile decât băncile din Austria, Franţa sau Italia, a căror rate de profitabilitate sunt de 2- 4 ori mai mici decât cele care se obţin în ţara noastră.

telecredit.ro

De asemenea, în privinţa profitabilităţii, băncile străine din România sunt de 5 ori mai profitabile decât cele din Germania. Aşadar, în timp ce în ţările lor de origine aceleaşi bănci au profituri modeste, la noi acestea înfloresc, chiar dacă populaţia de la noi este printre cele mai sărace din Europa.

Dacă vorbim despre aceleaşi bănci, aceleaşi operaţiuni, acelaşi gen de credite sau depozite şi acelaşi tip de management, de unde oare pot proveni aceste diferenţe enorme, dacă nu de pe spinarea clienţilor români? Practic, la noi comisioanele băncilor ajung la un nivel, care nu le-ar putea trece nici prin gând responsabililor bancari occidentali să le practice la ei acasă. Statisticile arată că sucursalele din România ale băncilor vest-europene practică dobânzi fără egal în Europa.

Pentru anul trecut Banca Comercială Română a anunţat un profit de peste 1 miliard de lei (232,9 milioane de euro), „susţinut de dezvoltarea afacerii şi îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului”.

Statisticile arată că românii se îndatorează tot mai mult, luând împrumuturi de consum şi pentru locuinţe

Surse oficiale demne de încredere evocate de publicaţia de profil bursa.ro spun că băncile din ţara noastră au un sistem de raportare a profitului foarte complicat, dar care le permite să nu plătească impozitele la stat.

Potrivit cifrelor existente, în perioada 2011-2015, numai 19 bănci au plătit impozit pe profit, în timp ce celelalte bănci nu au plătit niciodată nimic, profiturile fiind transferate prin felurite metode în diverse paradisuri fiscale.

Băncile de la noi au devenit vehicule prin care multinaţionalele scot sume uriaşe din ţară

Având în vedere că în ţara noastră 95% din sistemul bancar funcţionează cu capital străin, este evident că oricând doresc, băncile pot să stopeze finanţarea economiei româneşti. Aşa se face că în anul 2009 în ţara noastră nu am avut propriu zis o criză, această fiind indusă de stoparea finanţării.

Tăind liniile de credit, băncile au stopat investiţiile în curs de derulare, finanţarea acestora făcându-se direct din resursele modeste ale firmelor autohtone, fapt care a condus pentru o perioadă de câţiva ani la blocarea creşterii economiei româneşti.

Paola Saolino, Sex oral cu penisul bionic!

 

Un motiv de îngrijorare îl reprezintă şi faptul că în ţara noastră se fac cu ajutorul unor bănci, preluări ostile ale unor companii autohtone. Un caz tipic este acela al societăţilor româneşti care iau credite care devin neperformante, iar băncile le vând împreună cu activele garantate pe un euro, unor firme străine care la rândul lor se îndreaptă către societatea datornică, pentru a recupera creanţele respective.

Firmele care preiau datoriile, transformă de obicei creanţele în acţiuni, preluând astfel pachetul de control al firmei româneşti şi astfel conducerea firmei datornice.

Astfel de tranzacţii care poartă numele de preluări ostile, iar autorităţile ţării noastre ar trebui să verifice mai atent cârdăşia dintre unele bănci şi anumite firme străine, în astfel de tranzacţii păguboase pentru economia României.

Vorbim până la urmă despre o chestiune de siguranţă naţionala, în care ar trebui să se implice inclusiv serviciile noastre secrete.  #profiturile băncilor #analize economice.

Sursa