pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Șova, cercetat penal pentru trafic de influență. DNA cere arestarea senatorului

UPDATE: DNA cere arestarea lui Dan Șova. Kovesi a înaintat cererea președintelui Senatului.

Dan-Sova1Senatorul Dan Șova este cercetat penal pentru trafic de influență, informează DNA într-un comunicat. În aceeași cauză, Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. În cazul acestuia din urmă s-a dispus și reținerea pentru 24 de ore.

”În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, valoarea contractului urmând a fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimb, Șova ar fi pretins 5.000 de euro pentru fiecare lună în care contractul urma să fie executat, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

”În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012”, mai arată DNA în comunicat.

Procurorii îl mai acuză pe Șova că, în aceeași perioadă, a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii ar fi fost încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.

Contractul de asistență jurdică s-a încheiat prin ajungerea la termen în decembrie 2012, perioadă în care Mihai Bălan nu mai era director general al CET. El a revenit în această funcție în martie 2013.

”În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro.

Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București”, se mai arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, Bălan a încheiat, în calitate de director general CET Govora, două contracte cu o societate de avocați, iar, în perioada  ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale. Prejudiciul pe care l-a creat astfel este de 1.301,410 lei.
Pe 20 noiembrie, Mihai Bălan va fi dus la Curtea Supremă cu cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

30 Vizualizari

- ADS -

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.