pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

TEROARE în Belgia. EXPLOZII la aeroport şi metrou. Bilanţ tragic: 34 morţi

ceipceqwiaellc3-465x390Mai multe explozii au avut loc în această dimineaţă la Bruxelles. Deflagrațiile au fost auzite pe aeroportul Zaventem din capitala Belgiei şi la metrou. Martorii declară că s-ar fi auzit strigăte în limba arabă şi focuri de armă. Cel puţin 136 de oameni au fost răniţi şi 26 au decedat. ISIS responsabil pentru infern. Avertizăm că imaginile de mai jos sunt şocante.

UPDATE: Un tânăr rănit în incendiul din clubul Colectiv și transferat ulterior la un spital din Belgia a fost externat pentru a face loc răniţilor din atentatele teroriste de astăzi.

UPDATE: O armă automată Kalașnikov a fost găsită în zona de plecări de pe aeroportul Zaventem, potrivit canalului de televiziune RTBF.

UPDATE: Bilanţul oficial: 26 de morţi şi 136 de răniţi. Autorităţile belgiene roagă oamenii să vină să doneze sânge pentru victimele atacurilor.

Oamenii au început să-și ofere locuințele pentru a găzdui pe cei care au nevoie și se află în zonă, în Bruxelles. Mesajele au fost postate pe Twitter cu hashtag-ul

Maggie de Block, ministrul belgian al Sănătății, a confirmat că 11 persoane au murit și alte 81 au fost rănite în exploziile de pe aeroport, despre care procurorul general a spus că au fost provocate de un atac sinucigaș.

 

UPDATE: Trenurile Eurostar care circulă pe ruta Bruxelles – Londra au fost suspendate, aeroportul din Bruxelles rămâne închis până miercuri la ora 6.00.

UPDATE: Premierul belgian a anunţat că cel puţin de 28 de oameni şi-au pierdut viaţa (13 la aeroport, iar alte 15 – în atacul de la metrou) în atentatele care au avut loc astăzi la Bruxelles. 

Poliţia din Bruxelles caută mai mulţi suspecţi.

UPDATE: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

 

UPDATE: O nou explozie a avut loc într-un cartier din Bruxelles. Surse spun că a fost o detonare controlată.

UPDATE: Rețeaua socială Facebook a lansat, la scurt timp, după explozii, funcția „Safety Check”. Aceasta le permite utilizatorilor să își informeze prietenii și rudele, prin mediul online, că sunt bine și că se află într-o zonă de siguranță.

UPDATE: Președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe Regelui Filip al Belgiei, scriert.com. De altfel, liderul de la Kremlin a condamnat actele barbare și a subliniat că terorismul nu are granițe și amenință toți oamenii din lume.

UPDATE: Un pachet suspect a fost găsit la Palatul Regal din Bruxelles, informează Le Soir.

UPDATE: Graniţa Franţei cu Belgia a fost închisă. De asemenea, gara din Anvers a fost evacuată, anunţă postul de radio belgian RTBF.

Centrul de gestionare al crizelor din Belgia solicită oamenilor, potrivit rt.com, să nu sune, ci să trimită mesaje sau să folosească rețelele sociale pentru că liniile telefonice sunt supraîncărcate.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, mai multe contacte telefonice ale Amabsadei României la Bruxelles.

MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

UPDATE: La o oră de la incidentele de pe aeroport, o nouă explozie a avut loc la metroul belgian. Explozia s-a produs la stația de metrou Maelbeek, care este situată aproape de sediile mai multor instituții europene. Potrivit primelor informații, zece persoane ar fi murit în această explozie.

Întreaga rețea de metrou a fost oprită în urma exploziei, au anunțat autoritățile.

„Metroul pleca din stația Maelbeek, când a avut loc o explozie foarte tare. A fost panică peste tot. Au existat o mulțime de oameni în metrou”, a declarat un martor.

UPDATE: Premierul belgian şi mai multi membrii ai cabinetului de la Bruxelles au fost duşi într-un loc sigur.

Atacul kamikaze a fost confirmat de procurori. 

UPDATE: Exploziile din aeroport au avut loc lângă biroul American Airlines. Pe Twitter a apărut și o imagine cu zona în care au fost plasate bombele.

Polițiștii belgieni au găsit trei centuri sinucigașe nefolosite pe aeroport, notează Rusia Today.

Televiziunile de ştiri că la metrou ar fi murit 10 oameni în timpul celor patru explozii care au avut loc în această dimineaţă.

Toate instituţiile din Bruxelles au fost închise. Numărul oamenilor care au murit a crescut la 13. Cel puţin 35 de oameni au fost răniţi.

Răniţii sunt duşi la spitale de către ambulanţe.

UPDATE: Exploziile de la aeroport au fost provocate de un atac sinucigaş.

UPDATE: Premierul belgian Charles Michel scrie că urmărește cu atenția situația, iar prioritatea autorităților este reprezentată de victime și oamenii aflați pe aeroport. La rândul său, premierul britanic David Cameron se declară șocat de aceste explozii.

UPDATE: O a treia bombă a fost găsită pe una din pistele aeroportului. 

UPDATE:  Autorităţile belgiene au activat planul de catastrofă, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4.

Martorii declară că s-ar fi auzit strigăte în limba arabă şi focuri de armă. Totodată, bilanţul oficial al poliţiei belgiene este de 1 mort şi 20 de răniţi, însă presa vorbeşte de 11 oameni decedaţi şi 25 răniţi. De asemenea, autorităţile au găsit în aeroport mai multe bombe.

MAE a trimis următorul comunicat de presă: 

Precizări de presă referitoare la exploziile produse la aeroportul din Bruxelles

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.

UPDATE: Klaus Iohannis, preşedintele României, a făcut declaraţii după incidentele de la Bruxelles: 

 • Suntem extrem de îngrijoraţi
 • Nu am vrut să trec peste acest incident
 • Solidaritatea noastră este foarte importantă

UPDATE: Aeroportul din Bruxelles a emis un comunicat în care spune următoarele, potrivitbreakingnews.com: „Au avut loc două explozii la aeroport. Clădirea a fost evacuată. Nu veniţi în zona aeroportului„.

UPDATE: Potrivit martorilor o bombă a explodat în zona de Check In. Cel puţin 10 persoane ar fi fost rănite. Numărul victimelor este necunoscut.

Se pare că serviciile de informații belgiene știau de luni că urmează un atentat, potrivit BFMTV.

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață la aeroportul internațional din Bruxelles, care a fost închis, potrivit presei belgiene. Potrivit Reuters, mai multe persoane au fost rănite

Cauza deflagrațiilor nu este clară deocamdată. Postul de televiziune britanic Sky News a anunțat că exploziile au avut loc în terminalul de plecări, în apropierea biroului companiei American Airlines.

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate.

”S-au auzit două explozii pe aeroportul din Bruxelles. Oamenii care erau în zona respectivă au fost preluaţi de autorităţ. Eu o aşteptam pe fiica mea. A luat-o la fugă”, spune antrenorul Mircea Rednic, aflat pe aeroportul Zaventem, din capitala Belgiei.

Totodată, Redinic a declarat că a doua explozie a fost cea mai puternică.


Imagini din momentul în care a izbucnit IADUL pe aeroportul din Bruxelles | GALERIE FOTO şi VIDEO


Bruxelles-ul este un oraș aglomerat care găzduiește sediile NATO și ale instituțiilor UE.

Capitala Belgiei a fost tulburată în ultimele luni de operațiunile antiteroriste care au vizat celulele jihadiste ce își găsiseră adăpost la Bruxelles.

Ultima operațiune de acest gen a avut loc sâmbătă. Teroristul considerat a fi ultimul în viață din grupul de autori ai atacurilor multiple din Paris soldate cu 130 de morți, de acum patru luni, Salah Abdeslam, a fost arestat după ce a fost rănit.

AVERTIZĂM că imaginile din Galeria Foto de mai sus pot avea un impact emoţional puternic.

23 Vizualizari

- ADS -

3 Comentarii
 1. Ispir Adrian Nicolae spune

  Islamizarea Europei este in plina desfasurare, dar majoritatea europenilor nici macar nu sunt constienti de acest fenomen si ii asteapta cu bratele deschise!

 2. Mihaela Daniela Troncea spune

  Cam dese atentatele in ultima vreme

 3. Razvan Raz spune

  Mă bucur enorm !!!!!!!!! Mai primiți,imigranți” ? Cretinii Europei, cu Merkel în frunte….

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.