pentrucasamea.ro

- Advertisement -

dubaiaromas.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Viorica Dăncilă, proasta României!

Vasilica-Viorica Dăncilă (n. Nica, 16 decembrie 1963, Roșiorii de Vede) este un politician român, membră a Partidului Social Democrat, care din 29 ianuarie 2018 ocupă funcția de prim-ministru al României. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție.A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD.

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman, fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Viorica Dăncilă a fost propusă la data de 16 ianuarie 2018 de către PSD pentru funcția de prim-ministru în cadrul Comitetului Executiv Național al partidului în urma demisiei prim-ministrului Mihai Tudose, tot din partea PSD. Guvernul acesteia a primit votul de încredere al Parlamentului pe 29 ianuarie 2018.

Biografie
Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede.A urmat clasele a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980, la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești. Studiile liceale le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În 2006, a obținut masterul Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

Carieră politică
Este membră a PSD din 1996.În perioada 2000–2003, a fost președinte al Organizației de Femei a PSD din Videle. Între 2004–2008, a fost consilier local din partea PSD, Consiliul Local Videle, iar între 2008–2009, a ocupat funcția de consilier județean PSD, Consiliul Județean Teleorman. Începând cu 2003 și până în 2011, a fost președinte al Organizației PSD din orașul Videle

În Parlamentul European

Viorica Dăncilă susține un discurs în cadrul Forumului Național al PES Activists, găzduit de Palatul Parlamentului.
În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

În anul 2014, a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele aceluiași partid. Pe timpul mandatului, aceasta a fost vicepreședintă a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membră în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.Dăncilă a deținut și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.

În perioada cât a fost europarlamentar, Viorica Dăncilă a fost raportor principal pentru un raport și raportor alternativ pentru alte șase rapoarte, nivel de activitate ce o plasează pe locul 14 din 32 în cadrul europarlamentarilor români. În 2015 a fost nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură.Doi ani mai târziu, în 2017, a fost nominalizată din nou, la două categorii: Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, respectiv Cercetare și Inovare.

În Organizația Femeilor Social Democrate
La Conferința Națională a Femeilor Social Democrate din 4 octombrie 2015, Viorica Dăncilă a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, președinta OFSD. La inițiativa Vioricăi Dăncilă, Organizația Femeilor Social Democrate a pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violență domestică și viol și a decis înființarea unei Comisii de lucru în acest sens.
elefant.ro
Ca prim-ministru
Articol principal: Guvernul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă și președintele israelian Reuven Rivlin
Pe 16 ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost nominalizată de Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de premier. Nominalizarea a venit la o zi după ce Mihai Tudose (PSD) a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic de către propriul partid. Președintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea și a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României. Ea a devenit astfel prima femeie din istoria României care ocupă această funcție și al treilea premier al țării în șapte luni.[16] Decizia președintelui a fost criticată de susținătorii acestuia și de partidele de opoziție. Guvernul acesteia a primit votul de încredere al Parlamentului pe 29 ianuarie. Viorica Dăncilă este văzută ca un aliat al liderului PSD Liviu Dragnea.

În februarie 2018, Viorica Dăncilă a provocat un scandal după ce i-a catalogat drept „autiști” pe europarlamentarii români care au informat UE cu privire la modificările aduse legilor justiției iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz, decizia fiind însă în favoarea premierului.Ulterior, Viorica Dăncilă și-a cerut scuze public, precizând că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.

În aprilie 2018, Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea unui memorandum pentru mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în contextul în care statutul Ierusalimului este contestat atât în dreptul internațional, cât și în practica diplomatică. Președintele Klaus Iohannis, care nu fusese informat în legătură cu această decizie, a acuzat-o de încălcarea prerogativelor constituționale, solicitându-i ulterior demisia din funcția de prim-ministru. Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, a depus plângere la Parchetul General împotriva acesteia pentru înaltă trădare și uzurparea funcției publice. Pe 28 iunie 2018, DIICOT a început urmărirea penală in rem în acest caz. Ulterior, dosarul a fost clasat deoarece faptele nu există.

De-a lungul mandatului de premier, Viorica Dăncilă a fost criticată pentru gramatica precară, slaba cunoaștere a termenilor și conceptelor, precum și pentru gafele de protocol diplomatic. Guvernul condus de aceasta a fost ținta unor proteste de stradă, care au escaladat în violențe pe 10 august 2018.

Viață personală
Viorica Dăncilă este căsătorită cu Cristinel Dăncilă, manager la o companie petrolieră și fost consilier PSD în Consiliul Județean Teleorman. Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin.

 

142 Vizualizari

- ADS -

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.